Екскурзия до Източните родопи през Септември

Изпрати запитване

Можете да се свържете с нас и на номер 0898525253. Виж всички възможности в страницата ни за контакти.

Дестинация

Магията на Източни Родопи

 • Информация
 • Програма
 • Дестинация

Магията на Източни Родопи


Perperikon1.jpg

Ценa: 150 лв

Магията на Източни Родопи

Добрич - Варна – Бургас – Мезек – Вила Армира – Златоград – Кърджали –Каменната сватба-  Перперикон- Каменните гъби-  Хасково- с.Узунджово– Бургас – Варна - Добрич

05 –07  септември 2020

3 дни / 2 нощувки със закуски

 

ПРОГРАМА


1 ден, 05.09.2020

04.00ч. Отпътуване от Добрич, 05.00ч. Отпътуване от Варна, 07.00ч. – от Бургас към Свиленград. Целта ни е село Мезек, където се намира една от най-големите на Балканите тракийски куполни гробници. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство.

В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери.

Отпътуване за Ивайловград и Вила Армира. А пътят до там е може би най-живописната отсечка от пътуването, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и

дълъг цели 36км.

15.30ч. Посещение и разглеждане с екскурзоводска беседа на Вила Армира – един изключителен архитектурен паметник на възраст 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом - дворец от римско време, разкрит по нашите земи.

Настаняване  хотел в Ивайловград. Нощувка.

 

2 ден, 06.09.2020

В 09:00 отпътуване за Златоград.

Посещение на музея на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15 до 19 век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В повечето музеи в страната има по нещо за хайдутите, които са били в дадения регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода -  като войводите Ангел, Вълчан, Индже, отбелязва той.

Свободно време за  разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук може да се види най-различни занаятчийници. На разположение също е и Етнографския музей, който е в 100–те национални туристически обекта. 

Вечерта отпътуване за Момчилград. Настаняване  в хотел. Нощувка.

 

3 ден, 07.09.2020

Закуска в хотела.  08:30 ч. Освобождаваме стаите и отпътуваме към Кърджали.

Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", който се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г.  комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра. Оттам продължаваме към Перперикон, като по пътя разглеждаме Каменната сватба.

Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.

От Перперикон се отправяме в посока Хасково като за кратко ще спрем на природния феномен Каменните гъби, който се намира до самия път, в защитена територия с площ от 3 хектара. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Каменните гъби са причудливи скални образувания,формирани в резултат действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби.

Пристигайки в Хасково ще посетим най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.

11.00 -13.00  Монумент на Св. Богородица - град Хасково

Най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес. Свободно време за обяд.

Отпътуване за  с. Узунджово

13:30-14:00 Узунджовската църква

Много са църквите, превърнати в джамии, но единици са джамиите, превърнати в църкви.  Една от тях е най-голямата селска църква в България - църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в село Узунджово. Тя е  единствената в страната,  в чийто иконостас има вплетена глаголична молитва. Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица. Църквата впечатлява със своите размери, акустика и  по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма.

Отпътуване по маршрут Бургас - Варна - Добрич

  

От Варна и Бургас Цена на човек в двойна/тройна стая дете до 7г. в стая с двама възрастни Единична стая
Пакетна цена 150 лева 125 лева 165 лева

Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки 

 

Услуги, включени в цената:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • 1 нощувка със закуска в хотел в Ивайловград;
 • 1 ношувка със закуска в в  хотел в района на Момчилград;
 • Посещение на тракийската гробница и крепостта в Мезек;
 • Разглеждане на Вила Армира с местен екскурзовод;
 • Разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград;
 • Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", Кърджали;
 • Посещение на статуята на Дева Мария в Хасково;
 • Посещение  на Узунджовската църква;
 • Възможност за Перперикон с местен екскурзовод (не са вкл. вх. такси);
 • Посещение  на Каменната сватба и Каменните гъби;
 • Екскурзоводско обслужване.

 

В цената не са включени:

 • Разходи от личен характер
 • Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):

 

- Мезек - Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери;

- Вила Армира - 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери;

- Етнографския музей в Златоград – 3 лв.;

- Перперикон- възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи  туриста.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Условия на записване и начин на плащане:

             Внасяне на 30% депозит от общата цена на туристическия пакет при записване.

             Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване

Пълна информация за пътуването(точен час на тръгване, № на автобус, моб. тел на екскурзовода) се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване;

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации: 

до 14 дни преди пътуването - 0%;

13 - 7 дни преди пътуването - 50% от пакетната цена;

под 6 дни - 100%.

 

Забележки:

* Туроператорът си запазва правото да променя, часовете и  последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

 

Магията на Източни Родопи


ПРОГРАМА


1 ден, 05.09.2020

04.00ч. Отпътуване от Добрич, 05.00ч. Отпътуване от Варна, 07.00ч. – от Бургас към Свиленград. Целта ни е село Мезек, където се намира една от най-големите на Балканите тракийски куполни гробници. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство.

В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери.

Отпътуване за Ивайловград и Вила Армира. А пътят до там е може би най-живописната отсечка от пътуването, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и

дълъг цели 36км.

15.30ч. Посещение и разглеждане с екскурзоводска беседа на Вила Армира – един изключителен архитектурен паметник на възраст 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом - дворец от римско време, разкрит по нашите земи.

Настаняване  хотел в Ивайловград. Нощувка.

 

2 ден, 06.09.2020

В 09:00 отпътуване за Златоград.

Посещение на музея на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15 до 19 век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В повечето музеи в страната има по нещо за хайдутите, които са били в дадения регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода -  като войводите Ангел, Вълчан, Индже, отбелязва той.

Свободно време за  разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук може да се види най-различни занаятчийници. На разположение също е и Етнографския музей, който е в 100–те национални туристически обекта. 

Вечерта отпътуване за Момчилград. Настаняване  в хотел. Нощувка.

 

3 ден, 07.09.2020

Закуска в хотела.  08:30 ч. Освобождаваме стаите и отпътуваме към Кърджали.

Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", който се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г.  комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра. Оттам продължаваме към Перперикон, като по пътя разглеждаме Каменната сватба.

Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.

От Перперикон се отправяме в посока Хасково като за кратко ще спрем на природния феномен Каменните гъби, който се намира до самия път, в защитена територия с площ от 3 хектара. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Каменните гъби са причудливи скални образувания,формирани в резултат действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби.

Пристигайки в Хасково ще посетим най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.

11.00 -13.00  Монумент на Св. Богородица - град Хасково

Най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес. Свободно време за обяд.

Отпътуване за  с. Узунджово

13:30-14:00 Узунджовската църква

Много са църквите, превърнати в джамии, но единици са джамиите, превърнати в църкви.  Една от тях е най-голямата селска църква в България - църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в село Узунджово. Тя е  единствената в страната,  в чийто иконостас има вплетена глаголична молитва. Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица. Църквата впечатлява със своите размери, акустика и  по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма.

Отпътуване по маршрут Бургас - Варна - Добрич

Съжаляваме, но за момента няма информация за дестинацията.Очаквайте скоро обновяване на информацията.

Други оферти